درصد رطوبت عسل، علیرغم اینکه برخی فکر می کنند اهمیتی ندارد، باید توجه کرد که بسیار حائز اهمیت است زیرا درصد رطوبت عسل در کیفیت عسل تاثیر زیادی دارد. عسل های نارس که زود برداشت شده اند معمولا دارای میزان رطوبت زیادی هستند و این به هیچ عنوان مطلوب نیست.
در واقع میزان درصد رطوبت عسل یکی از شاخص های کیفی آن می باشد که توانایی تازه ماندن عسل و جلوگیری از فساد توسط مخمر و تخمیر عسل را تعیین می کند.
عسل تازه و فرآوری نشده می تواند محتوای آب کمتر از 14٪ داشته باشد و هرچه میزان رطوبت عسل پایین تر باشد، کیفیت عسل بالاتر است.
در سطح بین المللی مشخص شده است که عسل با کیفیت خوب باید محتوای آب کمتر از%21 داشته باشد.
در آزمایشگاه تخصصی عسل بهشتی، اساتید دانشکده علوم و فناوری زیستی بهشتی و متخصصین با تجربه در زمینه عسل، درصد رطوبت عسل و سایر تست های تکمیلی مرغوبیت عسل را با بالاترین کیفیت و نهایت دقت انجام میدهند. جهت ثبت درخواست انالیز عسل، میتوانید با شماره 09125518476 تماس بگیرید و درخواست خود را ثبت کنید و پس از تایید نمونه خود را ارسال بفرمایید.
برای مطالعه سایر فاکتورهای مهم آزمایش عسل میتوانید به لینک مراجعه کنید.
مقدار کم رطوبت عسل باعث می شود که مخمر وارد مرحله خاموش زندگی خود شود و از روند تخمیر جلوگیری کند. در عسل با میزان رطوبت بالا ، مخمر به احتمال زیاد باعث تخمیر در حین نگاهداری عسل می شود و در نتیجه اسیدیته عسل بالا رفته و سبب کاهش کیفیت آن می شود. به این خاطر آنالیز عسل برای تعیین میزان رطویت آن می تواند شاخصی برای نگاهداری آن در قفسه فروشگاه باشد.
رطوبت طبیعی عسل در شان عبارت است از رطوبت باقی مانده از شهد پس از تغلیظ شدن(رسیده شدن) توسط زنبورها.
درصد رطوبت به عواملی که در رسیدن عسل دخالت دارند بستگی دارد. این عوامل عبارتند از: شرایط آب و هوایی و رطوبت اصلی شهد.
مقدار رطوبت عسل پس از برداشت از کندو و استخراج آن در نتیجه شرایط ذخیره سازی ممکن است تغییر کند. مقدار رطوبت یکی از مهمترین خصوصیات عسل است که کیفیت نگهداری، شکرک زدن و غلظت آن را تحت تاثیر قرار می دهد.
رطوبت در عسل
رطوبت در عسل به میزان زیادی تحت تاثیر رطوبت منطقه تولید و برداشت عسل قرار دارد و قاعدتا عسل تولیدی در مناطق مرطوب در مقایسه با عسل های مناطق گرم و خشک رطوبت بیشتری دارد.
یکی از مهمترین فرآیند های تولید عسل در کندو کاهش میزان رطوبت و تغلیظ آن است.
یکی از اجزا مهم عسل را آب تشکیل می دهد و ویژگی های متعدد فیزیکی و شیمیایی عسل از جمله میزان غلظت و قوام عسل، مدت زمان انبارداری و گرانروی عسل مرتبط با میزان رطوبت عسل است. شهدی که در گل ها تولید می شود و زنبورعسل آن را جمع آوری می کند سهم عمده اش را آب تشکیل می دهد. از آن جایی شهد به دلیل میزان نمناکی بالا فسادپذیری بالایی دارد زنبورعسل سعی در کاهش میزان رطوبت آن دارد و با فرآوری خاصی که روی آن انجام می دهد آب اضافی شهد را تبخیر می نماید و میزان رطوبت درعسل را به زیر21 درصد کاهش می دهد.
رطوبت عسل طبیعی
همانطور که قبلا نیز بیان شد، فقط با تعیین میزان رطوبت عسل، نمی توان به کیفیت عسل پی برد. علاوه بر تعیین درصد رطوبت عسل، باید چندین آزمایش دیگر هم انجام شود تا میزان کیفیت عسل مشخص شود.عسل به راحتی رطوبت را از هوا جذب می کند. بنابراین، در مناطقی با رطوبت بسیار بالا، تولید عسل با کیفیت می تواند دشوار باشد. در آزمایشگاه عسل دانشگاه شهید بهشتی رطوبت عسل طبیعی با آزمایشات دقیق مشخص می شود. علاوه بر آن سایر تست های مهم انالیز عسل انجام میشود. برای انجام آزمایشات مربوطه می توانید با شماره 09125518476 تماس حاصل فرمایید.
اندازه گیری رطوبت عسل
اندازه گیری میزان رطوبت عسل، در آزمایشگاه و توسط دستگاه رفراکتومتر انجام می شود. اندازهگیری ضریب شکست نور راهی برای بدست اوردن درصد رطوبت عسل است. بدینمنظور از دستگاه رفراکتومتردر دمای 20 درجه سانتیگراد استفاده میشود. عملکرد این دستگاه به گونهای است که با عبور نور از یک مایع، میزان زاویهی شکست نور (میزان تغییر مسیر نور هنگام عبور از مایع) را محاسبه کرده و سپس بعد از مرتبطسازی با شاخصهای انکساری (ND)، ضریب شکست مواد و غلظت محلولها را اندازهگیری میکند. برای تعیین درصد رطوبت عسل با این دستگاه، یک تا دو قطره عسل مایع بر روی صفحهی شیشهای مخصوص رفراکتومتر قرار داده میشود و با بستن درپوش صفحه شیشهای و قراردادن در معرض نور، میزان شکست نور و بریکس نمونهی عسل خوانش میشود.در ادامه با مراجعه به جدول مرجع ارائهشده در استاندارد 92 میزان رطوبت موجود در عسل تعیین میشود.
کلام آخر
میزان درصد رطوبت عسل در کنار شاخصه های دیگر، نشان دهنده میزان کیفیت عسل می باشد.